Kennis en ervaring

In 1984 heb ik de opleiding tot oefentherapeut Mensendieck afgerond. Direct ben ik een eigen praktijk begonnen, nu dus al meer dan 30 jaar geleden!  Eén van de belangrijkste kenmerken van oefentherapie Mensendieck is wat mij betreft: bewustwording. Bewustwording van houding en beweging. Mijn vervolg studies en opleidingen zijn aanvankelijk gericht op het fysieke functioneren van de mens. Wat is gezond bewegen, hoe belast en ontlast je je lichaam optimaal. De opleiding Bedrijfsoefentherapie heeft mij kennis gegeven over ergonomie en werkomstandigheden. Wetenschappelijk onderzoek naar chronische nek en schouderklachten maakte mij bewust van de invloeden van stress en spanningen op het lichaam. Daardoor ben ik mij ook gaan richten op het psychische en sociale vlak.

Bewustwording is altijd een belangrijke rol blijven spelen. Ik ben communicatie trainingen gaan volgen over hoe hoofd, lijf en systemen met elkaar samen werken, hoe zij onderling communiceren. Geïnteresseerd ben ik geraakt in hoe gedachten, emoties en gedrag elkaar (positief/ negatief) kunnen beïnvloeden. Wat het effect daarvan is op gezondheid maar ook op relaties met anderen bijvoorbeeld gezin, familie, werk, collega’s, sport, school, e.d.. Hoe kan je daar invloed op hebben? Hoe kan je zaken/patronen die niet lekker lopen veranderen? Dat is communicatie tussen hoofd, lijf en systemen. Dat is waar mijn kennis en ervaring ligt.
 
De meeste ervaring heb ik in het 1 op 1 werk. Maar een hele leuke ontwikkeling en groei vind ik om met duo’s en met groepen aan de slag te gaan.