Opleidingen

In 1984 heb ik de opleiding tot oefentherapeut Mensendieck afgerond. Bess Mensendieck is de grondlegster van deze oefentherapie. Ik besef steeds meer wat voor een bijzondere vrouw zij was, zeker als je kijkt in welke tijd zij leefde. Bess M. Mensendieck werd in 1867 in Duitsland geboren en overleed in 1957 te New York. Zij had een zeer onafhankelijke wijze van denken, werken en leven. Haar uitspraak: “I taugt women tot think independently, to act independently, to conduct themselves independently. I did not want emancipation, I wanted independence”. Zegt, volgens mij heel veel over haar visie. Eén van de belangrijkste kenmerken van oefentherapie Mensendieck is wat mij betreft: bewustwording. Bewustwording van houding en beweging. Mijn opleidingen zijn aanvankelijk gericht op het fysieke functioneren van de mens. Wat is gezond bewegen, hoe belast en ontlast je je lichaam optimaal.
 
De opleiding tot Bedrijfsoefentherapeut die ik heb gevolgd, geeft kennis op het gebied van ergonomie, werkomstandigheden, e.d. Ook heb ik jaren (1996-2003) meegedraaid in een groep geleid door Onno G. Meijer (bewegingswetenschapper) gericht op wetenschappelijke profilering oefentherapie Mensendieck. Wij hebben wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van oefentherapie Mensendieck op nek en schouderklachten. Door dat onderzoek kwam mijn focus tijdens de behandelingen, die ik in de praktijk deed, op nek en schouderklachten. Het viel mij op dat veel mensen met nek en schouderklachten psychische stress en spanning hadden. Ik werd mij bewust dat wanneer ik mensen beter wilde behandelen, ik mij verder moest ontwikkelen op het gebied van stress en spanning. Op zoek ben ik gegaan naar wat stress en spanning is, wat dat doet, hoe het werkt en hoe je het positief kan beïnvloeden.
 
NLP (neuro linguïstisch programmeren) kwam op mijn pad. Aanvankelijk deed ik trainingen bij Ten Have en Partners, later bij het IEP te Nijmegen. Een zeer belangrijke en indrukwekkende training volgde ik in 2005/2006: Health Certification Training, georganiseerd door Coaching Plaza. Met geweldige trainers als Robert Dilts, Suzi Smith, Tim Hallbom en Lutz Wesel. Deze training heeft mij heel veel inzichten gegeven over hoe hoofd, lijf en systemen met elkaar samen werken, hoe zij onderling communiceren.
 
In 2009 heb ik de opleiding tot Psychosomatisch oefentherapeut afgerond en de opleiding tot Sociaal Panorama Consulent.
 
2010 Certified Hypnotherapist in the Art and Science of Ericksonian hypnotherapy.
 
Communicatie tussen hoofd, lijf en systemen is een gebied waar ik nooit uitgeleerd in zal zijn. Het is fantastisch en er zijn geweldige trainingen op dit gebied te volgen. De afgelopen jaren werd mijn interesse gevoed en mijn kennis verder vergroot door de volgende trainingen:
  • De parel in de oester, door Alexandra Thomkins, Phoenix 2011
  • De volgende stap, door Alexandra Thomkins, Phoenix 2011
  • Working with the immune System, door Suzie Smith, Gezond denken en Doen 2012
  • Dynamic Spin Release, door Tim en Kris Hallbom, Gezond denken en Doen 2012
  • Dealing with recistance, door M. Grinder, Gezond denken en Doen 2013
  • The end of modern diseases, door Robert D. Mc Donald, Gezond denken en Doen 2014
  • Health Constellations, door Stephan Hausner, Gezond denken en Doen 2015
  • CEG nascholing Psycho Somatische Oefentherapie, door M. Klaver en E. Versteeg 2015
  • Comming to Wholeness, door Connirae Andreas, The Institute for Eclectic Psychology (IEP) juni 2015